Acupunctuur in het kort

Acupunctuur is een onderdeel van de Klassieke Chinese Geneeskunde. Deze geneeswijze bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische visie. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.

Lichamelijke, emotionele en mentale ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt door de acupuncturist dan ook niet uitsluitend gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke, emotionele of mentale uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is. Een langdurige verstoring van dit evenwicht kan leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zal proberen dit evenwicht te herstellen.

Deze visie, die al eeuwen bestaat, wordt door de huidige wetenschapsmethoden steeds meer onderbouwd. Zo is inmiddels bekend dat het acupunctuureffect te verklaren is door neurologische en hormonale reacties en reacties op celniveau of een combinatie daarvan.

Dankzij acupunctuur wordt het lichaam in een situatie gebracht waardoor het sneller kan genezen. In een aantal gevallen worden klachten, die een bepaalde ziekte met zich meebrengt, verlicht met behulp van acupunctuur. Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Het mag bekend worden verondersteld dat er in de acupunctuur met naalden wordt gewerkt. De acupuncturist probeert de energiedoorstroming in bepaalde delen van het lichaam te herstellen. Dit doet hij door het inbrengen van dunne naalden op bepaalde punten in de meridianen. De acupuncturist, aangesloten bij de Nederlands Vereniging voor Acupunctuur, werkt altijd met wegwerpnaalden. De naalden zijn niet te vergelijken met injectienaalden, omdat ze veel dunner zijn. De patiënt voelt daarom slechts een klein prikje, dat geen of nauwelijks pijn doet. Meestal blijven de naalden gedurende de behandeling in het lichaam zitten.

Welke acupunctuurpunten geactiveerd worden en op welke manier, hangt van zoveel factoren af, dat er voor iedere patiënt een andere behandeling zal zijn. Zelfs als de klachten van twee patiënten op elkaar lijken, is er geen standaardmethode van behandelen. Immers, geen twee mensen zijn gelijk, iedereen heeft zijn individuele energiehuishouding. Acupunctuur is daarmee een zeer specifieke en individuele behandeling. Maatwerk dus.

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich fitter en gezonder gaan voelen.

Geverifieerd door ExactMetrics