Achtergronden acupunctuur

Acupunctuur is ontstaan in China, een van de grootste landen van de wereld en inmiddels ook een van de machtigste.

Wanneer dat is geweest is niet helemaal duidelijk. Opgravingen lijken deze bijzondere behandelmethode te dateren rond 1700 v.Chr. China kent vanaf de Shang dynastie (1750-1122  v.Chr) een continue ontwikkeling in zijn beschaving. Het eerste keizerrijk wordt in 221 v.Chr gevestigd. Bekendste overblijfsel is het terracottaleger van de eerste keizer Qin Shi Huangdi.

Onder het bewind van Xi Jingpin, die in 2012 (2233 jaar na Shi Huangdi) aan de macht kwam is China uitgegroeid tot een wereldmacht. In meer dan 2000 jaar is er niets nieuws onder de de zon: beide “keizers” zijn despoten, absolute heersers die met ijzeren hand het volk onder de duim houden. Hieronder het terracotta leger uit de 2e eeuw na Chr.

Terracotta leger eerste Chinese keizer

Interessanter en relevanter is de link van de klassieke acupunctuur met het Taoïsme en de I Ching. De filosofie van het Taoïsme en de teksten van de I Ching hebben de klassiek Chinese geneeskunst sterk beïnvloed. Samen met het Confucianisme vormen ze de basis van de Chinese beschaving. Die basis kreeg vanaf 100 na Chr zijn definitieve vorm met de introductie van het Boeddhisme in China.  De opbrengsten van deze smeltkroes van religie en filosofie, Zen (Chan) meditatie, taichi en mindfulness zijn bruikbaar gebleken als middel om overeind blijven in de maalstroom van ons dagelijkse, drukke bestaan in het Westen. 

De LaoZi (ook wel  Tao Teh Ching genoemd) is de belangrijkste basistekst van het Taoïsme. Dit kleine, na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld.(ook rechtstreeks in het Nederlands) Het bestaat uit 81 korte teksten die vrijwel zonder uitzondering de moeite waard zijn. Door het vaak paradoxale karakter van de tekst is bij eerste lezing niet altijd direct duidelijk wat er wordt bedoeld.

Geverifieerd door ExactMetrics