Eindeloos beginnen

De rijkdom van het ervaren van het huidige moment is de rijkdom van het leven zelf. Vaak staan onze gedachten en opvattingen over wat we “weten” het zien van de dingen zoals ze werkelijk zijn in de weg. We zijn geneigd het gewone als vanzelfsprekend te beschouwen en zien de buitengewoonheid van het gewone niet. Om de rijkdom van het huidige moment te kunnen zien moeten we leren hoe we eindeloos kunnen beginnen. Hoe we alles als het ware voor het eerst kunnen zien.

Deze instelling is belangrijk bij het telkens weer opnieuw uitvoeren van de oefeningen, of we nu autogeen trainen, de adembewustwording oefenen of de Qi Gong doen. Welke techniek we ook beoefenen, we zouden dat telkens als een beginneling moeten doen zodat we geen last hebben van eerder opgedane ervaringen en de daarop gebaseerde verwachtingen. Met een open geest kunnen we nieuwe mogelijkheden ontdekken en raken we niet verstrikt in de routine van onze eigen deskundigheid. Geen enkel moment is hetzelfde. Elk moment is uniek en kent unieke mogelijkheden. Door ons iedere keer weer op te stellen als een beginneling vergeten we deze waarheid niet.

Het is een goed idee om hier in het dagelijks leven mee te experimenteren. De eerst volgende keer dat je iemand tegenkomt die je vaag bekent voorkomt kun je je  afvragen of je die persoon ziet met frisse ogen, zoals hij of zij werkelijk is, of dat je alleen maar de weergave van je eigen gedachten over deze persoon ervaart. Dit is ook toepasbaar bij problemen die zich in het dagelijks leven voordoen. Ben je in staat ze met een heldere onbevooroordeelde blik te bezien of ervaar je ze door de sluier van je eigen vertroebelende gedachten en meningen?