WuWei

Niet handelen – WuWei

Bij veel wat we doen streven we een doel na. Bij het volgen van de ontspanningsinstructies kan deze instelling een levensgroot obstakel vormen. Hoewel de ontspanningsoefeningen een zekere mate van inzet en arbeid vragen, zijn de ontspanningsoefeningen uiteindelijk gebaseerd op niet-doen, op nalaten van activiteiten. De Chinezen noemen deze bereidheid actieloos te zijn Wu Wei. Ondanks de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid stelt het je in staat op een nieuwe manier naar jezelf te kijken. Met minder inspanning meer zijn. Hiervoor is het nodig doelbewust de instelling te ontwikkeling nergens naar te streven.

Als je gaat zitten of liggen om te ontspannen en daarbij denkt: ”Nu ga ik ontspannen” of “Nu ga ik mijn pijn beheersen”, dan heb je een doel gesteld dat je na gaat streven. Dat houdt in dat je op dit moment niet in orde bent. “Als ik maar rustiger was” of ” als ik maar slimmer was of harder werkte” dan zou ik in orde zijn, maar op dit moment ben ik dat niet.

Deze instelling is ondermijnend voor het ontwikkelen van bewust zijn, waarbij het er om gaat dat je aandacht schenkt aan alles wat er gebeurt. Als je gespannen bent, let dan gewoon op die spanning. Heb je pijn, blijf dan zo goed mogelijk bij die pijn. Alles wat we van moment tot moment ervaren moeten we gewoon accepteren, omdat het er is.

De beste benadering tijdens de cursus is niet het hardnekkig nastreven van doelen als pijnvermindering, angstreductie of het verlagen van de bloeddruk, maar gewoon de ontspanningsinstructies te volgen en in het heden te blijven. De beste manier om succes te hebben is niet naar resultaten streven maar je te concentreren op dingen zien zoals ze zijn, van moment tot moment. Geduldig oefenen zal je vanzelf naar het doel leiden.